Vogelfotografie dichtbij huis
Zoals in mijn vorige blogpost te lezen was, zit ik thuis door long covid en zijn mijn fotografie uitjes kort en dichtbij huis. De grote vraag hierdoor is waar ik dichtbij huis vogels kan vinden. En in mijn geval heb ik geluk, ik woon in een dorpje omringd door gebieden waar vogels te vinden zijn. Doordat ik al een aantal jaar in deze gebieden kom, weet ik welke soorten er te vinden zijn in de verschillende seizoenen. Maar niet alle locaties leveren altijd even mooie plaatjes op. Hier zijn verschillende manieren en technieken voor die ik later in deze blog behandel.
In steden zijn stadsparken ook een mogelijkheid. Er zijn ook manieren om vogels naar jouw huis toe te halen, door middel van een natuurinclusieve tuin. En in koude winters kan er eventueel wat bijgevoerd worden (maar maak dan wel regelmatig de voederplaats schoon!). Of misschien heb je wel familie of vrienden met een leuke tuin waar regelmatig vogels te zien zijn en kan je hier gebruik van maken (altijd met toestemming natuurlijk). In mijn geval hebben mijn buren een boom waar regelmatig vogels in zitten, hier kan ik vanaf mijn balkon soms wat foto’s van maken. Zeker als er rond de herfst besjes in hangen.
In deze blog zal het vooral over technieken gaan die ik in de omliggende polders van mijn woonplaats gebruik om met creatieve foto’s thuis te komen. Het zal niet gaan over het portretteren van verschillende vogelsoorten. Daar komt nog bij dat de manier waarop ik deze foto’s maak niet voor iedereen zal werken of niet iedereen zal dit mooi vinden. Maar misschien is het een beginpunt voor het experimenteren met verschillende stijlen.
Weersverwachtingen
Het eerste waar ik naar kijk zijn de weersverwachtingen, die zijn bepalend naar welk gebied ik toe ga (en of ik überhaupt op pad ga). Is het heel de dag strak zonnig? Dan ben ik met zonsopkomst of zonsondergang buiten te vinden. Geven ze een koude nacht op en een zonsopkomst en zonder wind; dan is er een kans op mist. Is het mistig en zonnig, kan je met tegenlicht spelen. En als het niet zonnig is kunnen er bijvoorbeeld minimalistische foto’s gemaakt worden.
Om te bepalen waar ik ‘s ochtends en ‘s avonds met tegenlicht kan fotograferen, gebruik ik de app PhotoTime om te bepalen waar de zon opkomt en ondergaat. Je kan locaties kiezen op de kaart en dan laat de app zien in welke richting de zon te zien is. Dit kan helpen met plannen van foto’s, omdat in sommige tijden van het jaar de zon niet op de juiste plek te vinden is voor tegenlicht.
Dagen zonder wind in Nederland zijn zeldzaam, maar op die dagen is het leuk om te kijken naar watervogels of om te spelen met mist. Het is dan mogelijk om ze te fotograferen met reflectie. Maar het eerste beetje wind zorgt ervoor dat de reflectie niet meer werkt.
Dagen zonder zon komen dan wel weer erg veel voor, vooral in de herfst en winter. Deze compleet grijze dagen betekenen wel dat zonsopkomst en zonsondergang niet zo belangrijk zijn en dat je heel de dag kan fotograferen. Het licht is dan wel vaak plat, maar leent zich prima voor ICM (intentional camera movement) of voor high key fotografie.
Regen is een lastige. Als het te hard regent blijf ik wel thuis, tenzij ik buiten ben en ik word door de regen verrast. De meeste camera’s kunnen wel tegen wat lichte regen en een druilerige dag kan een leuke sfeer geven in foto’s. Het is alleen misschien niet zo leuk om dan buiten te zijn.
Windrichting is misschien een onverwachte om rekening mee te houden, maar wel een belangrijke! Vogels landen, stijgen op en bidden tegen de wind in. Als je locaties weet waar vogels regelmatig aan komen vliegen of jagen, dan kan je met de windrichting rekening houden zodat ze dat richting jouw camera doen.
De onderstaande foto is een voorbeeld van gebruik maken van windrichting. Ieder jaar zijn op deze locatie visdiefjes te vinden, deze foto is vanaf een brug genomen. Ik wilde de visdief hebben tussen mij en de bomen in de achtergrond en daarvoor was een oostenwind nodig. Deze zomeravond was dat het geval, waardoor de ondergaande zon op de vogel scheen en de vogel in “mijn” richting aan het jagen was.
Een visdief jagend in de ondergaande zon.
Low key fotografie
Het voorbeeld hierboven is er al één van lowkey fotografie, licht op het onderwerp tegen een donkere achtergrond. In dit geval en het voorbeeld hieronder, scheen het licht op het onderwerp en was de omgeving in de schaduw. Door het lichte of witte onderwerp juist te belichten wordt de omgeving donker, soms zelf zwart. Ik vind dit een erg sfeervolle manier om het onderwerp uit de foto te laten springen.
Een door de ondergaande zon verlichte fuut, terwijl de achtergrond en voorgrond in de schaduw lag.
Het is mogelijk om het effect te creëren in de nabewerking van de foto’s, echter vind ik het effect veel mooier om dit al in de camera te doen. Door het onderwerp in het zonlicht te hebben bij een zonnige zonsopkomst of zonsondergang, met een donkere achtergrond in de schaduw zoals bomen of kliffen.
High key fotografie
Het tegenovergestelde van low key fotografie, onderwerpen met een witte achtergrond in plaats van een donkere. Mijn voorkeur is lichtgekleurde vogels tegen een lichte achtergrond. Dat laatste is mogelijk door in een situatie flink over te belichten tegen een licht of zwaar bewolkte lucht. Op deze manier wordt de lucht in de foto wit, maar pas op dat het onderwerp niet overbelicht raakt.
Op de Sony systeem camera’s is het mogelijk om dat tijdens het fotograferen al te zien door het inschakelen van de zebra streepjes. Als je een foto aan het overbelichten bent, dan krijg je streepjes in de viewfinder te zien op de overbelichte delen. Het komt ook voor dat in het veld de belichting nog niet juist is, er niet genoeg overbelicht is. Dit is makkelijk in de nabewerking te herstellen, de onderstaande foto is hier een voorbeeld van.
High key foto van een Visdief in het Oudeland van Strijen.
Silhouet
Het fotograferen van silhouetten doe ik altijd op zonnige dagen tijdens zonsopkomst of zonsondergang, afhankelijk van de locatie. Door op die tijden te fotograferen krijg je een mooie oranje gloed in de achtergrond, terwijl je onderwerp volledig zwart is. Dit effect creëer je door tegen de zon in te fotograferen en flink te onderbelichten.
Silhouet van een roodborsttapuit tegen de ondergaande zon in het Oudeland van Strijen.
De bovenstaande foto is gemaakt in het Oudeland van Strijen, deze locatie heeft ‘s avonds tegenlicht. En ieder voorjaar komen hier rietzangers, roodborsttapuiten, blauwborsten en rietgorzen om te broeden. Dat zijn vogels die ook graag boven op de rietpluimen zitten, waardoor ik wist dat een soortgelijke foto mogelijk was. Na een aantal keer pech had ik deze avond geluk en kwam deze roodborsttapuit omhoog op de juiste plek.
Panning
Panning is bedoeld om meer beweging en dynamiek in een foto te krijgen. Door met een langzame sluitertijd bewegende of vliegende vogels te fotograferen, creëer je dynamiek. De truc is wel om met een zo nauwkeurig mogelijke snelheid met de camera de bewegende dieren te volgen. Deze techniek wordt ook veel gebruikt in het fotograferen van motorsport.
Een wilde eend in vlucht met een langzame sluitertijd.
De foto hierboven van de wilde eend laat zien wat deze techniek kan, er zit beweging in. Met een hoge sluitertijd was de achtergrond hier niet mooi geweest. Maar door de panning techniek en een sluitertijd van 1/25 is de achtergrond bijna even. Alleen de eend is niet helemaal scherp, maar dat kan met deze sluitertijden ook niet. En er zijn wat strepen in de achtergrond te zien door de snelheid van de eend.
Man made objects
Ik wilde deze als laatste noemen, omdat ik hier zelf nog lerende in ben. In de omgeving van Strijen is het af en toe lastig om menselijke invloed in de omgeving en daarmee in foto’s te vermijden. Maar, je kan het dus ook omarmen. Soms maken dieren gebruik van paaltjes, borden, hoogspanningskabels en -masten. Zo kan je bijvoorbeeld door middel van silhouetten en hoogspanningsmasten creatieve foto’s maken, die de dagelijkse werkelijkheid laten zien voor die vogels en niet de gladgestreken “natuurlijke” foto’s die niet altijd de realiteit laten zien.
Silhouet bij zonsopkomst bij de haven van Strijensas.
De foto hierboven is gemaakt in de haven van Strijensas. De aalscholver zat op een paaltje langs het water bij zonsopkomst, de donkere framing is ontstaan omdat er door het metale frame van een vuurtorentje heen is gefotografeerd. Op deze manier ontstond er toch een creatief beeld, zelf vind ik het een beetje op de vlam van een kaars lijken. Zonder het frame van de vuurtoren was de foto een stuk minder interessant.
Zoals in deze blog te lezen was, zijn er wat mogelijkheden om dicht bij huis toch een gevarieerd portfolio aan foto’s te krijgen. Naast de genoemde technieken is er ook nog ICM (Intentional Camera Movement), hier gaat het om hele langzame sluitertijden. Met deze optie kan je hele abstracte beelden krijgen, maar hier heb ik zelf nog niet mee geëxperimenteerd.
Nu is het voor jullie zelf om te bepalen of jullie dit type foto’s wel of niet leuk vinden. Succes met experimenteren en bedankt voor het lezen!